Zones de Baixes Emissions al 2024: Guia Essencial

Amb la finalitat de millorar l’impacte ambiental en la contaminació dels vehicles, un any més s’intensifiquen les diferents normatives de municipis per tota Espanya. Les zones de baixes emissions (ZBE) no són un nou invent, sinó que ja es van implantar anteriorment en ciutats de densitat de població alta com Barcelona. En aquest blog trobaràs la informació essencial que has de conèixer sobre les zones de baixes emissions i la normativa que s’aplicarà en aquest 2024.

Vols saber si el teu municipi es veurà afectat? Continua llegint per a conèixer la resposta!

Què signifiquen les sigles ZBE?

En 2021, el govern va aprovar una llei de canvi climàtic i transició energètica en línia amb les noves normatives europees. L’objectiu és reduir la contaminació a nivell global i transformar el combustible fòssil per energia neta i sostenible entre el 2030 i el 2050. A aquest efecte, s’han creat mesures que has de tenir en compte tant en comprar-te un vehicle com al conduir.

Les Zones de Baixes Emissions o ZBE són àrees dins de les poblacions que restringeixen la circulació de tots els vehicles que contaminen per sobre dels estàndards marcats. Els municipis amb més de 50.000 habitants (149 poblacions del país) tenen l’obligació de crear zones de baixes emissions en línia amb la DGT i formar als cossos de seguretat per a tractar amb els infractors. A més, els municipis que tinguin entre 20.000 i 50.000 habitants, però superin els nivells màxims de contaminació marcats hauran d’implementar igualment les Zones de Baixes Emissions.

Quines ciutats de Catalunya endureixen la normativa aquest 2024?

Les poblacions referents en zones de baixes emissions són sens dubte Barcelona i Madrid, però existeixen altres municipis que actualment tenen normativa ZBE a Catalunya: Tarragona, Badalona, Girona, Manresa, Lleida, Reus, Hospitalet de Llobregat i Terrassa, entre altres.

Vigila! Actualment, existeixen altres poblacions que estan tramitant una normativa de zona de baixes emissions i és possible que aquest 2024 s’efectuïn les limitacions.Entre els municipis pendents de reglamentar les ZBE a Catalunya es troben: Blanes, Igualada, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Figueres, Vic, Granollers, Manresa, i d’altres.

Distintius ambientals de la DGT

La normativa que afecta les zones de baixes emissions es basa en la identificació dels distintius ambientals que facilita la DGT a tots els vehicles. La ubicació del distintiu es troba en el parabrisa del vehicle en la part superior per a no obstruir la visió del conductor. El motiu d’aquests adhesius és la classificació segons la contaminació i la seva eficiència energètica. Si desitges esbrinar que distintiu té assignat el teu vehicle pots consultar-lo des de la web de la DGT. Seguidament, et presentem una explicació essencial sobre cadascun dels distintius:

  • • Distintiu Blau (0 emissions): Els vehicles que són totalment elèctrics i per això no es veuen afectats per la normativa de baixes emissions (2024).
  • • Distintiu Verd-Blau (ECO): Els vehicles que són híbrids i no es veuen afectats per la normativa de baixes emissions (2024).
  • • Distintiu Verd (C): Els vehicles (tant turismes com furgonetes lleugeres) de gasolina matriculats a partir del 2006 i dièsel a partir de setembre del 2015. A més, en el cas de les motocicletes, tindran un distintiu C les matriculades a partir del 2007.
  • • Distintiu Groc (B): L’etiqueta groga és l’indicador de major nivell de contaminació (entre els distintius) i ho obtenen els vehicles de gasolina matriculats a partir del 2001 i els de dièsel a partir del 2006. En el cas de les motocicletes, aquelles matriculades a partir del 2007.

Existeix el cas que el teu vehicle no tingui etiqueta (categoria A) pel fet que sigui un cotxe molt antic o contaminant i les restriccions són més significatives que amb altres distintius.

Imatge de Barcelona des de l'aire amb els diferents distintius de contaminació

Com puc identificar les Zones de Baixes Emissions?

Les Zones de Baixes Emissions sempre estan senyalitzades en l’entrada i són fàcils de reconèixer pel panell ZBE que també indica els distintius que tenen permès accedir. A més, en alguns municipis s’ha optat també per senyalitzar l’asfalt en els accessos de les ZBE per a avisar als conductors. Para atenció als diferents senyals mentre condueixes, perquè és costum avisar amb cartells informatius abans d’accedir a les Zones de Baixes Emissions.

En el cas que accedeixis a una Zona de Baixes Emissions sense tenir un distintiu permès incorreràs en una sanció econòmica. El cost de la multa pot variar en funció de cada localitat i es podrà reduir la quantitat interposada si es paga en els següents dies. El preu de mitjana per a les multes en accedir en una Zona de Baixes Emissions és de 200 euros.

Exemple de senyalització d'una zona de baixes emissions